top of page

AGRONOMU ATZIŅAS

Šajā sadaļā meklē informāciju par agronomu un zinātnieku ieteikumiem augkopībā, integrētās augu audzēšanas metodēm un citiem par un ap lauksaimniecību saistītiem jautājumiem.

338188606_238658245191783_115831516235779016_n.jpg

Ieteikumi

Daina Feldmane - LAB BIEDRS

 

Jaunajiem saimniekiem iesaku sadarboties savā starpā un arī plašākā lokā, jo kopā lielāks spēks.

 

Dāniels Udalovs - LAB BIEDRS

 

Padoms jaunajiem saimniekiem - realizējiet trakākās idejas, esiet radoši un strādājiet ilgstpējīgi!

Inga Bēme - LAB BIEDRS

 

Jaunajiem zemes un dārzu kopējiem novēlu - seko saviem sapņiem! Un ja dari lietas, kas patīk, tās arī izdodas.

Integrētā lauksaimniecība

Integrētajā augu aizsardzībā priekšroka vispirms dodama visām alternatīvajām jeb "neķīmiskajām" augu aizsardzības metodēm un tikai kā galējās nepieciešamības risinājums ir pamatoti un izsvērti pielietojami ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi. Piemēram, ja kartupeļi ir jāsmidzina pret lakstu puvi un noteiktā laikā to nepaveic, tad darbs un raža vējā. Ja viena smidzināšanas reize būtu glābusi kartupeļu lauku, tad būtu neprāts to nedarīt un zaudēt visu ražu.

361575930_241060725534057_7212083910248493797_n_edited.jpg
multiple seeds.jpg

Sēklas

Sēklas – lauksaimniecības kultūru pavairošanas materiāls (graudi, augļi, pazemes bumbuļi u.c.), kas paredzēts izmantot sējai, augu pavairošanai (Latviešu valodas skaidrojošā vārdnīca).

Laba sēkla ir labas ražas pamats, bet labas sēklas sākums meklējams labā šķirnē un rūpīgā selekcijas un sēklkopības darbā. Sertificētas sēklas izmantošana ir priekšnosacījums augstākai ražībai un labākām kvalitātes īpašībām, atbilstoši konkrētās sugas un šķirnes potenciālam. Kvalitatīvas sēklas izmantošana nodrošina labu dīgtspēju, veselīgus augus, kā arī tiek ierobežota kaitīgo organismu un nezāļu izplatība.

Spēcīgas augu šķirnes

Visas spēcīgās augu šķirnes sākas ar spēcīgām sēklām. Un tālāk ir arī darbs. Piemēram, kālijs veicina barības vielu un ūdens kustību starp šūnām, stiprina stumbrus un aizsargā augus no daudzām slimībām. Pārsteidzoši, tas ir ļoti svarīgi arī ziedu pagatavošanai un augļu garšas uzlabošanai. Ar bagātīgu kālija daudzumu tie kļūst arī izturīgāki pret sausumu.

359149713_237592719214191_24710013374915591_n.jpg
bottom of page